Smartpostiga tellides postitame kõik üle 25€ tellimused TASUTA!

Blogi

Mis juhtub kui kokku segada võimsad eeterlikud õlid ning meresool ja magneesium?

23.01.2019
Mis juhtub kui kokku segada võimsad eeterlikud õlid ning meresool ja magneesium?

Tulemuseks on purgitäis võlujõudu nii külmetuse raviks, kui kosutavaks värskenduseks pärast pikka tööpäeva.

Jovely uus Värskendav jalavannisool sisaldab eukalüpti ja teepuu eeterlikke õlisid, mentooli, meresoola ja epsom soola. Kõik puhtad looduslikud koostisosad.  

Eukalüpti eeterlikule õlile on omandatud mitmeid häid omadusi: tal on tugev antiseptiline ning desinfitseeriv toime, leevendab reumavaevusi ja on suurepärane vahend külmetuse korral. Teepuu aga on põletikuvastane, antisptilise toimega ning tugevdab imuunsüsteemi. Õlid  täiendavad teineteise kasulikke omadusi, olles ühiselt ideaalne relv esmaste külmetushaiguste korral. Looduslik mentool lisab jalavannile värskust.

Kujuta endale ette...pärast pikka tööpäeva saabud koju, väsimus on haaranud su enda embusesse. Külmakraadid on pugenud ihu vahele. Brrr...tahaks vaid teki alla. Pingutad täpselt nii palju, et jaksad kausi vett täis lasta ja segad sinna paar lusikatäit värskendavat jalavannisoola. Vead kausi diivani ette. Kukutad end mugavusse ning libistad jalad kaussi. See on Sinu hetk. Suled silmad lastes eeterlikel õlidel teha oma töö. Magneesium ja sool paitavad jalataldu, virgutavad ja ergutavad igat viimset väsimuse rakku. Veerand tundi hiljem kuivatad jalad ja oled valmis tormama edasistesse toimetustesse. Ei väsimust, ei külmetust.  

Uues jalavanni soolas on lisaks kasulikule meresoolale ka võimsat epsom soola. Epsom sool koosneb magneesiumist, hapnikust ja väävlist. Soolas sisalduv magneesium imendub läbi naha ning suurendab seeläbi magneesiumi sisaldust veres. Muude kasulike omaduste juures, aitab epsom sool kaasa stressi vähenemisele, verevarustuse paranemisele ning leevendab põletikulisi seisukordi, alandab paistetusi, vähendab lihaspinget jpm.

Jovely uus Värskendav jalavannisool on tõeline väepomm Sinu kodus.

Milleks meile looduskosmeetika?

08.01.2019
Milleks meile looduskosmeetika?

Poeriiulid on täis purke ja pudelid erinevate reklaamsiltidega. Üks niisutab keha, teine tõmbab näolt kortsud välja ja kolmas on hell lapse ihule. Lisaks on hüüdvad laused – sisaldab looduslikke koostisosi või kaunistab purki lihtsalt kaunis looduspilt. Kõige selle juures on inimene lihtsalt klient, kes tõenäoliselt kõiki neid ladinakeelseid nimetusi välja ei loe. Pahatihti ei teagi ta, et pudeli millel on kirjas – sisaldab looduslikke koostisosi,  tagaküljel on tegelikult kahekümnest erinevast rohkem või vähem keemilisest ühendist koosnev loetelu ning kaks viimast nimetust loetelu lõpus alles seostuvad millegi looduslikuga. Ka vesi on ju looduslik koostisosa, eksole. Kuid miks peaks näiteks keha niisutav kreem ennekõike sisaldama vett? Kui vesi tõesti niisutaks ihu, siis kõige mõnusamalt peaks meie nahk tundma end basseinist väljudes.

Looduskosmeetika „rusikareegel“ on see, et kõik mida endale ihule määrime, peab sobima ka suhu pistmiseks. Loomulikult ei tähenda see seda, et kehavõisid peaks leivale määrima, kuid tasub pöörata tähelepanu koostisosade loetelule pudeli tagaküljel. Need nimetused peaksid meenutama rohkem köögikapi sisemust kui keemiatundi.

Teine oluline põhimõte, millele toote koostisosi lugedes tasuks tähelepanu pöörata on koostisosade rohkus. Vähem on rohkem! Lihtne loodustoode ei vaja sünteetilisi täiteaineid. Puhas jojobaõli sobib erinevatele nahatüüpidele ning näiteks safloorõli on väga hea akne probleemidega naha hooldamisel.

Ma toon näite. See on ühe tuntud brändi näokreemi koostisosade loetelu:  Aqua, Butyrospermum Parkii Butter, Macadamia Ternifolia Seed Oil, Cetearyl Alcohol, Saccharide Isomerate, Caprylic/ Capric Triglyceride, Cetyl Esters, Sorbitan Caprylate, Sodium Stearoyl Glutamate, Sodium Polyacrylate, Astrocaryum Muru- muru Seed Butter, Theobroma Grandiflorum Seed Butter, Palm Alcohol, Lecithin, Phytosteryl Canolate, Cera Alba, Centaurea Cyanus Flower Water, Glycerin, Rubus Chamaemorus Fruit Extract, Tocopheryl Acetate, Dimethicone, Xanthan Gum, Parfum, Benzyl Alcohol, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Dehydroacetic Acid, Tocopherol, Citric Acid.

Võib-olla jah, peaks endast lugupidav eesti naine oskama ladina keelt. Mina kahjuks ei oska. Seega pean ma hakkama igat ühte nendest koostisainetest googeldama, et aru saada, mis täpsemalt on selle aine nimi, mida ma oma näole määrin selle niisutamise eesmärgil. Võrdluseks toon kõrvale eestimaise tootja näoöli koostise: Carthamus Tinctorius Oil (safloorõli), Persea Gratissima (avokaadoõli), Simmondsia Chinensis (jojobaõli), Tocopherol (E-vitamiin), Pelargonium Graveolens (geraaniumi eeterlik õli), Rosmarinus Officinalis (rosmariini eeterlik õli), Citral*, Geraniol*, Limonene*, Linalool* * esineb naturaalsel viisil eeterlikes õlides. Mõlemad koostisosade loetelud olen muuseas kopeerinud kummagi brändi eesti keelselt kodulehelt ning mõlemad tooted valmistatakse Eestis.

Igal talvel otsivad inimesed head kätekreemi, kuid unustavad üle vaadata seebi, millega neid käsi igapäevaselt pesevad. On suur erinevus kas kätepesuseep koosneb glütseriinist ja värvainetest või sisaldab ta erinevaid õlisid ja kuivatatud taimi.

Seega me ei pea olema keemiaprofessorid, et asjadest aru saada. Toode, mis sisaldab parabeene, sulfaate, silikoone, nafta jääkprodukte või mineraalõlisid sobib kasutamiseks garaažis, mitte vannitoas. Kurvastav on tõdeda, et kosmeetikatööstuses peetakse klienti rumalaks ullikeseks, keda ei peakski huvitama toote tegelik sisu.

Looduskosmeetika valmistamisel maailmas kasutatakse loodusliku päritoluga koostisosi, sünteetiliste ainete kasutamine on keelatud ning loomsete (näiteks mesilasvaha sisaldavad tooted) koostisosade kasutamine on lubatud vaid kui nende hankimine ei ole olnud loomadele kahjulik.

Eestis on imelisi väikeettevõtteid, kes valmistavad käsitööseepe, kehavõisid ja näohooldustooteid. On olemas spetsiaalsed tooted probleemsele nahale ja kuivale nahale ning õrnale laste ihule. On purke ja pudeleid sauna rituaalideks ning igapäevaseks kasutamiseks. Mulle endale meeldib mõte, et looduskosmeetika valmistatakse kodu lähedal ega lennutata siia teiselt poolt maakera.

Järgmine kord kui endale uut kreemi soetad, ära lase kaunitel hüüdlausetel ja rohelistel maastikupiltidel end peibutada. Pea meeles, et koostisosade loetelu kirjutatakse alati suuremast väiksemaks. See tähendab, et kui kreemi koostisainete seas on esimestena vesi ja sünteetilised täiteained, on need just need ained mida sa oma ihule peale määrid.

Loe ja googelda. Uuri sisu, hooli endast ja loomulikult võimaluse korral eelista eestimaist ;)

Koorimine - ilusa naha heaks

13.03.2015
Koorimine - ilusa naha heaks

Paljud naised, kellel on kuiv nahk, ei koori seda- arvatakse, et koorimine teeb naha olukorra veelgi halvemaks. Tegelikkuses on asi hoopis vastupidi- regulaarne koorimine mängib igapäevases nahahoolduses väga suurt rolli.

Koorimine ei ole sugugi mitte tänapäevane moeröögatus, teadaolevalt oli see ka Cleopatra nipp hoolitsemaks oma keha eest.

Inimese nahk koosneb kolmest põhilisest kihist:

  • epidermis (naha välimine kiht)
  • dermis (pärisnahk)
  • nahaalune rasvkude

Iga päev sureb meie kehal kümneid tuhandeid naharakke. Koorimine aitab eemaldada surnud naharakud ning mustuse ning toob nähtavale surnud nahakihi all peidus olnud terve ja särava naha. Samuti on pärast koorimist kreemil ja nahahooldustoodetel hõlpsam naha sisse imenduda.

 

On Sul rasune, normaalne või kuiv nahk - koorimine peaks kuuluma Sinu ilurituaalide hulka, sest see kiirendab naharakkude uuenemist ning annab nahale särava ning terve välimuse. Samuti on koorimine hea vereringele ning võitleb tselluliidiga.

Kui oled hädas sissekasvanud karvadega, on koorimine jällegi hea abimees, aidates karvanääpsul naha alt väljapääsu leida.

Kuid ettevaatust, isegi hea asjaga ei tasu üle pingutada! Normaalse ja rasuse naha puhul on soovitatav koorida seda kaks korda nädalas, kuid kuiva või tundliku naha puhul piisab ühest korrast nädalas. 

Jovely tootevalikust leiad nii soola- kui suhkrubaasil kehakoorija. Mõlemad koorijad sisaldavad rohkelt sheavõid, mis niisutab ja toidab nahka ning jätab selle pärast koorimist meeldivalt siidiseks. Pärast koorimist ei vaja nahk enam kreemitamist, sest sheavõi on selle eest juba hoolitsenud.

 

Pakendi suurus ja selle tegelik sisu

12.11.2013

Kas Sulle tuleb tuttav ette järgmine olukord?  Oled poes riiuli ees ja kimbatuses, millist kreemi, šampooni vm. osta. Sul on valida kahe näiliselt samaväärse toote vahel, mis mõlemad on sama hinnaga. Kuna toodete hind on sama, teed oma lõpliku otsuse toote kasuks, millel on suurem pakend, sest suuremas pakendis on rohkem toodet sees. Loogiline, eks ole?

Selline ongi meie igapäevane ostukäitumine, sest igaüks tahab ju sama raha eest rohkem toodet saada. Aga stopp! Kas Sa tootepakendile pilgu viskasid ja vaatasid mitu milliliitrit või grammi toodet tegelikult pakendis on?

Tihtipeale ei mõtle me sellele, kuidas tootjad meiega manipuleerivad. Nii toiduaine- kui ka kosmeetikatööstuses on väga levinud nipp luua toote jaoks selline pakend, mis loob tarbijale eksliku illusiooni- justkui mahutaks pakend kordi rohkem toodet kui seal tegelikult on.  Näiteks kreemide puhul toodetakse pakend kahe seinaga- kahe  seina vahel aga laiutab tühjus ja sellega tekitataksegi illusioon, et kogu pakend sisaldab kreemi- kuigi tegelikult on pool sellest plastik või siis lihtsalt kahe seina vahel olev õhk.

Väga palju mängitakse ka pakendi kujuga. Näiteks venitatakse pakend lapikuks. Sellises pakendis on toodet näilselt rohkem kui tavalises ümaras või ovaalses pakendis. Tihti pannakse tootele peale hiiglaslik kork, mis teeb pakendi suuremaks.

Siinkohal toon ühe hea näite kahest pakendist, mis mõlemad mahutavad sama palju toodet, aga ometi tundub üks neist peaaegu kaks korda suurem.

 

Kõige kindlam viis teada saada kui palju toodet pakendis tegelikult on- vaata pakendi peal olevat märgistust. Olenevalt tootest on see märgitud kas milliliitrites või grammides. Selline märge peab olema igal kosmeetikatootel.

Sheavõi - naha parim sõber

13.03.2013
Sheavõi - naha parim sõber

Sheavõi head omadused on teada juba sajandeid. Aafrika naised on seda kasutanud pikka aega selleks, et ravida ning noorendada nahka ning juukseid. Sheavõi on pärit Aafrikast ning seda saadakse sheapuu pähklitest. Sheapuud kasvavad Aafrika savannides metsikult.

Paljude Aafrika naiste jaoks on sheavõi elatusallikaksSeepärast kutsutakse seda sel mandril naiste kullaks.

Sheavõi tegemine on Aafrika naiste jaoks pikk ja vaevaline protsess.Nad ärkavad hommikul vara, et võtta ette kilomeetrite pikkune teekond, korjamaks sheapuu vilju. Kui korvid on täis, algab teekond tagasi külasse. Naised tassivad pea kohal u 40 kg kaaluvat pähklikoormat. Kui naised on jõudnud pähklikoormatega tagasi külasse, hakatakse pähklitest sheavõid tegema. Kõigepealt pestakse pähklid, siis kuivatatakse need päikese käes. Kui pähklid on kuivanud, sorteeritakse välja kõlblikud viljad. Nüüd purustatakse pähklite koored, siis röstitakse vilju ning lõpuks keedetakse neid, et välja filtreerida sheavõi. Ühe kilogrammi sheavõi tegemiseks kulub umbes 20 tundi tööd.

Sheavõi kasulikud omadused

Sheavõi sisaldab A, E ja F vitamiine. A ja E vitamiin aitavad hoida nahka tervena, ravivad päikesepõletust ning aitavad ära hoida kortsude teket. Vitamiin F ravib karedat, kuiva ning lõhenenud nahka. Sheavõi sisaldab suurel hulgal nahale kasulikke rasvhappeid, mis niisutavad nahka ning hoiavad seda elastsena. Samuti aitavad rasvhapped kaasa rakkude uuenemisele. Sheavõi on tuntud ka kui looduslik päikesekiirguse eest kaitsja.
Sheavõid kasutatakse ka juuste ning peanaha ravimiseks.
Kuna sheavõil on väga head raviomadused, soovitatakse seda kasutada erinevate nahaprobleemide puhul: nahakahjustused, kortsud, naha sügelemine, päikesepõletus, haavandid, ekseemid, allergiad.

Valiku Jovely sheavõideid leiad meie E-poest

Mineraalõli kosmeetikas

11.12.2012
Mineraalõli kosmeetikas

Nahk on inimese suurim organ ja see vajab õiget hoolitsust selleks,  et täita paljusid tähtsaid funktsioone.  Tagamaks, et meie nahk normaalselt funktsioneeriks, peame jälgima, mida sellele määrime.

Suured kosmeetikatööstused kasutavad toodetes palju sünteetilisi ja petrokemikaalseid koostisosi. Põhjuseks on sellise tooraine odavus, aga küsimus on selles, kas selline tooraine ka nahale hea on? 65% sellest, mida oma nahale määrime, imendub meie vereringesse. 

Võta oma kosmeetikariiulilt ükskõik milline kehakreem, šampoon, palsam või hambapasta ja uuri kui palju looduslikke komponente see sisaldab.  Koostisained on pakendil loetletud kahanevas järjekorras. Nimekirjas esimesel kohal olevat koostisosa on tootes kõige rohkem ja viimasena märgitud koostisosa sisaldab toode kõige vähem. Kuna koostisained on toote etiketile märgitud kasutades INCI nimesid, siis tuvastamaks, mis koostiosa peitub INCI nime taga, on abiks see lehekülg www.ewg.org/skindeep

Kui sul on rohkem aega ja tahtmist, vaata üle kõik oma igapäevases kasutuses olevad kosmeetika- ja hügieenitooted ning seejärel mõtle kui palju sünteetikat sa oma nahale täna juba määrinud oled.

Üks enamlevinud kreemide,  deodorantide ja laste nahahooldustoodete komponente on mineraalõli. Mineraalõli on värvitu ja lõhnatu jääkprodukt, mis bensiini tootmisel nafta destilleerimise käigus suurtes kogustes eraldub - seetõttu on see väga odav tooraine. Mineraalõli transportimine on palju kulukam kui selle tootmine.

Alloleval pildil on mineraalõli tootmine lihtsalt lahti seletatud: 

    Mineraalõli on üks põhikoostisaineid beebidele mõeldud toodetes- beebiõli, vaseliin, kreemid jm. Nagu juba eelpool mainisin, kasutatakse seda nii ohtralt seetõttu, et kosmeetikatööstused saavad selle väga odavalt kätte. Kuidas aga mõjub mineraalõli meie nahale?

Mineraalõli tekitab nahale õhukese kileja kihi, vähendades seemoodi naha võimet võtta vastu vajalikke aineid ja väljutada toksiine. Samuti ummistab mineraalõli poore, laskmata nahal hingata. Mineraalõlid pärsivad naha loomulikku ainevahetust ning pikaajalisel kasutamisel hoopis kuivatavad nahka. Siinkohal on heaks näiteks mineraalõli baasil valmistatud hügieeniline huulepulk, mida tuleb huultele kanda väga tihedalt, sest naha pehmendamise asemel see kuivatab seda ning nii tekibki vajadus kasutada seda üha enam ja enam.

Mineraalõli sünonüümid: paraffinum liquidum, vaselin, petrolatum, ozokerite, cera microcristallina, hydrogenated polyisobutene, paraffinum, deobase, mineral oil, liquid paraffin, liquid petrolatum,  paraffin oil, prolatium oil.

Mineraalõli baasil valmistatud kreemi asemel soovitame kasutada puhtaid taimseid õlisid, mis toidavad nahka rikkalikult erinevate vitamiinide ja antioksüdantidega, ei ummista poore ning on tervisele ohutud. 

Jovely Naturals ei kasuta oma toodetes mineraalõli. Meie toodete põhikomponentideks on taimsed rasvad ja õlid, mis sisaldavad rikkalikult nahale kasulikke vitamiine ja antioksüdante.

 

Ilusa näonaha saladus

02.10.2012
Ilusa näonaha saladus

Poeriiulitelt leiab laias valikus erinevaid näokreeme- kuivale nahale, tundlikule nahale, vananevale nahale, päevakreeme, öökreeme jne. Silme eest kisub lausa kirjuks- milline neist valida?

Tegelikult on asi väga lihtne- niisutavat näokreemi asendab väga edukalt looduslik puhas õli, mis toidab ja niisutab nahka ning täidab ka kõige kuivema naha soovid.  Ning mis peamine- õlid ei sisalda ühtegi keemilist lisaainet ega vett.

 

Kas ka Sina ostad poest kalli raha eest vett? Kui jah, siis on õige aeg kaaluda näokreemi väljavahetamist õli vastu.

Pealtnäha tunduvad kõik õlid sarnased- erinedes vaid värvuse ja konsistentsi poolest. Tegelikult on kõikide õlide otstarve ja mõju nahale erinev. Need on väga erineva struktuuri ning koostisega. Õli omadused sõltuvad sellest, millistest rasvhapetest see koosneb ning milliseid vitamiine ning antioksüdante see sisaldab.

Õli, mis on ideaalne küpsele nahale ei pruugi rasusele nahale sugugi hästi sobida ning vastupidi - õli, mis on hea rasusele nahale, ei pruugi küpset nahka piisavalt toita erinevate vitamiinide ja antioksüdantidega.

Järgnevalt leiad loetelu, millised õlid sobivad erinevatele nahatüüpidele.

Rasune nahk

Valides õli rasusele nahale on esmatähtis pöörata tähelepanu sellele, et õli ei oleks komedogeenne ehk ei ummistaks poore. Samuti võiks see sisaldada rasvhapet nimega linoolhape, mis on põletikuvastane ning taandab aknet. Sellised õlid on nt. safloorõli ja viinamarjaseemneõli. Mõlemad õlid on väga kerged ning imenduvad kiirelt naha sisse. Samuti sobib rasusele nahale jojobaõli, mis on tegelikult vaha ning kuna see sarnaneb naha enda rasule on see üks hinnatumaid õlisid nahahoolduses. Jojobaõli reguleerib ka naha rasueritust.

Kuiv/ vananev nahk

Kuiv ja/või vananev nahk vajab rohkem toitmist- seetõttu tuleks valida õli, mis sisaldab erinevaid vitamiine ning antiosüdante. Antioksüdandid aitavad nahal võidelda enneaegse vananemisega.

Tundlik nahk

Normaalne nahk

Normaalsele nahale sobivad enamus õlisid. Kui Sulle meeldib, et õli imendub kiirelt naha sisse ning ei jäta näole õlikihti, vali mõni kergem nt. safloorõli või viinamarjaseemneõli. Kui Sa aga tunned, et nahk vajaks rohkem toitmist, vali raskem õli nt. avokaadoõli või magusa mandli õli.

Kasuta õli hommikul ja õhtul pärast näo pesemist. Jäta käed õrnalt niiskeks, piserda kätele õli ning kanna see näole.

 

Eeterlik õli - hea tuju ja tervise allikas

10.05.2012
Eeterlik õli - hea tuju ja tervise allikas

Eeterlikud õlid on taimedest/taimeosadest pressitud või destilleeritud aromaatsed õlid, milledel on väga palju häid omadusi nii nahale kui meelele.  Eeterlikud õlid kogunevad taime kiududes olevatesse näärmetesse või paunadesse ning usutakse, et nende ülesandeks on soodustada tolmlemist ning tõrjuda röövloomade rünnakuid.

Eeterlikke õlisid leidub taimede eri osades- õites, viljades, lehtedes, marjades, käbides, juurtes. Eeterliku õli tootmine nõuab palju vaeva. Enamjaolt määrab eeterliku õli hinna see kui keeruline seda toota on ehk siis kui raske on eeterlikku õli taimest või selle osast kätte saada.  Üks hinnatuim eeterlik õli on roosiõli. Ühe grammi roosi eeterliku õli tootmiseks läheb vaja 2400 roosiõit.

 

Kuidas eeterlikke õlisid toodetakse?

Eeterlike õlide tootmiseks kasutatakse erinevaid meetodeid- kõige levinumad on destilleerimine ja pressimine.

  • Veeaurudestillatsiooni puhul lisatakse taim keevasse vette. Lenduvat eeterlikku õli sisaldav aur juhitakse jahutisse, kus see kondenseerub. Kondenseerunud destillaat korjatakse kokku. Vedeliku pinnale koguneb õhukese kihina eeterlik õli, mis veest eraldatakse.

  • Pressimine. Seda meetodit kasutatakse tavaliselt tsitrusviljade puhul. Tsitruselistes on eeterlik õli koore all väikestes paunades. Õli väljapressimiseks veeretatakse puuvilja väikeste nõeltega kaetud konveieril, mis torkavad vilja koores olevatesse õlipaunadesse augud. Õli voolab viljast välja, seejärel kogutakse see kokku ning filtreeritakse.

Kaubanduses on eeterlikke õlisid saada erineva puhtusastme ja kvaliteediga. Üks nipp kuidas teha kindlaks, kas tegu on puhta eeterliku õliga on järgmine: Tilguta paar tilka eeterlikku õli paberitükile või kangale. Kui tegemist on puhta eeterliku õliga, aurustub see mõne aja pärast ära ning ei jäta materjalile plekki. Kui aga jääb alles rasvane plekk, siis on eeterlikku õli tõenäoliselt segatud mõne baasõliga.

Ärge ajage segamini eeterlikku õli ja aroomiõli! Eeterlik õli on taimest või selle osast saadud looduslik õli, aga aroomiõli on sünteetiliselt toodetud lõhnaaine.

Kuidas eeterlikud õlid toimivad?

Üks eeterlik õli koosneb keskmiselt sajast koostisosast. Eeterlikel õlidel on väga võimsad raviomadused, seepärast kasutatakse neid tervendamiseks nii aroomiteraapias kui ka nahahoolduses.

  • Aroomiteraapias kasutades tungivad eeterlike õlide molekulid nina kaudu organismi ning saadavad ajusse sõnumeid, et virgutada vaimu ja hinge ning tõstavad meeleolu.  Eeterliku õli sissehingamisel satuvad tillukesed molekulid ülemisse ninakäiku, kus asuvad retseptorrakud. Igast rakust kasvavad välja peened karvakesed, mis edastavad info lõhnade kohta aju keskusesse. Sealt saadetakse elektrokeemilised sõnumid aju osadesse, mis seostuvad lõhnaga. Nüüd vallanduvad neorokemikaalid, mis võivad olla ergutavad, rahustavad, lõõgastavad või eufoorilised. Mööda ninakäiku liiguvad lõhnamolekulid ka alla kopsudesse ning hajuvad sealt vereringesüsteemi.

  • Nahahoolduses kasutades imenduvad eeterlikud õlid higinäärmete ja karvanääpsude kaudu vereringesse. Anname ühe väga hea mooduse  katsetamaks, kuidas eeterlikud õlid vereringesse imenduvad. Hõõru oma jalataldu küüslauguküünega ning tunni aja pärast on Sinu hingeõhus tunda küüslaugu lõhna.

Kuidas eeterlikke õlisid kasutada? 

  • Mažaasis kasutamiseks segatakse eeterlikud õlid baasõliga. Ära kanna nahale lahjendamata eeterlikku õli!

  • Saunas lisa poolele liitrile leiliveele paar tilka eeterlikku õli.  Ära lisa eeterlikku õli liiga palju, sest mõni eeterlik õli (nt. eukalüpt) võib panna silmad vett jooksma või tekitada peavalu.

  • Vannis. Lisa vannivette mõned tilgad eeterlikku õli ning naudi lõõgastavat vanni.  Tavaliselt kasutatakse eeterlikke õlisid lõõgastava vanni tegemiseks. Eeterlikke õlisid on hea kasutada ka jalavannis. Jalavannis kasutamiseks sobivad nt. piparmündi-, teepuu- või sidrunheina eeterlik õli.

  • Inhalatsioon. Eeterliku õli sissehingamiseks tilguta paar tilka õli salvrätile ning hinga seda nina kaudu sisse. Tõhusam viis on lisada paar tilka eeterlikku õli kuuma vette ning tekkinud auru nina kaudu sügavalt sisse hingata.  Eeterlike õlide kasutamine inhalatsiooniks on väga kasulik külmetuse, nohu, peavalude ja limaskesta põletike leevendamisel. Külmetuse ja nohu korral on väga tõhus teepuuõli. Lisa väikesesse kaussi kuum vesi ning tilguta sinna sisse paar tilka teepuuõli. Vajuta üks ninasõõre kinni ning tõmba sügavalt tekkinud auru teise ninapoolega sisse. Korda protseduuri teise ninasõõrmega. See meetod on väga tõhus kinnise nina ja nohu ravimisel. Mäletan juba lapsepõlvest kui vanaema määris nohustele lastelastele teepuuõli nina alla.

  • Nahahoolduses kasutamiseks lisa baasõlile 1% eeterlikku õli. Üks ml on ca 20 tilka eeterlikku õli. Vali eeterlik õli vastavalt oma nahatüübile. Rasusele nahale sobivad greibi, apelsini, laimisidrunilavendli, ja teepuu eeterlikud õlid. Kuiva naha puhul sobivad lavendli ja ylang-ylangi eeterlikud õlid. Vananevale nahale teeb head apelsini eeterlik õli. Ära kasuta tsitruse eeterlikke õlisid enne päevitamist, sest need on fototoksilised ning koos UV-kiirgusega võivad tekkida nahapunetus ja villid!

  • Aroomilambis kasutamiseks lisa lambi ülemises osas asuvasse mahutisse vesi ning tilguta vette kuni kümme tilka eeterlikku õli. Aseta põlev teeküünal lambi alla. Tekkinud kuumuse abil aurustub eeterlik õli õhku, eraldades ruumi meeldivat lõhna ning mõjudes meie meelele vastavalt eeterliku õli omadustele.

 

Mida peaksid teadma parabeenidest

10.02.2012
Mida peaksid teadma parabeenidest

Parabeenid on hügieenitoodetes ning kosmeetikas enimkasutatavad säilitusained, mis takistavad bakterite, seente ning mikroobide tekkimist tootes. Enimkasutatavad parabeenid on butüül-,   etüül-, metüül-, isobutüül- ja propüülparabeen. Parabeene leidub kosmeetikas, deodorantides, kreemides, šampoonides,   hambapastades ja paljudes teistes toodetes. Põhjus, miks parabeene nii laialdaselt kasutatakse, on see, et need on väga odavad ning samas efektiivsed.

Parabeenide ohtlikkus on tekitanud teadlaste vahel ägedaid vaidlusi. Ühed leiavad, et nende väikestes kogustes kasutamine on täiesti ohutu, samas on teised teadlased tulised parabeenide vastased. Fakt on see, et parabeene on veel vähe uuritud ning seda, kuidas nende igapäevane kasutamine mõjub meie järeltulijatele, ei tea keegi.

Uuringud on tõestanud, et kõige suuremat riski kujutavad parabeenid toodetes, mis jäävad nahale pikemaks ajaks- nt. kreemid. Mida pikemat aega parabeen  nahal on, seda suurem võimalus on sellel läbi naha organismi ning vereringesse imenduda. Parabeenid võivad tekitada ka nahaärritust. Kui kasutada parabeene sisaldavat toodet kahjustatud nahal, on risk allergilise reaktsiooni tekkeks suurem kui tervel nahal kasutades. Seepärast hoiatavad paljud tootjad: ärge kasutage toodet kahjustatud nahal! Uuringutest on leitud mitmeid seoseid parabeenide ja rinnavähi vahel ning samuti on leitud, et parabeenid rikuvad hormonaalset tasakaalu.

Õnneks on meil kõigil valikuvabadus kasutada tooteid, mis ei sisalda parabeene ning muid kahjulikke aineid. Viimaste aastate jooksul on tootjad hakanud otsima alternatiive parabeenidele.

Huvi pärast vaata üle oma kosmeetika- ja nahahooldustooted ning uuri, millised neist sisaldavad parabeene. Tunned need kindlasti ära, sest koostisaine lõpus on sõna paraben.